Internet je lahko čudovit vir za izobraževanje, učenje, delo in zabavo. Na žalost pa predstavlja tudi mnoga tveganja. Tu je pet nasvetov, s pomočjo katerih lahko sami poskrbimo za zasebnost in varnost na internetu.

1️⃣ Namestite protivirusni program
Protivirusni program ščiti vašo napravo pred vsemi vrstami zlonamerne programske opreme, kot je na primer Ransomware, Trojanski konj ali Boti. S tem preprostim ukrepom lahko zaščitite vaše podatke pred krajo ali šifriranjem vaših datotek, v zameno za plačilo. Zlonamerne programske opreme lahko celo spremenijo napravo v ”zombi” vojaka, ki na ukaz bruha nezaželeno pošto, zavrača storitve ali še kaj hujšega.

2️⃣ Uporaba unikatnih in močnih gesel
Eden izmed lažjih načinov, kako lahko hekerji ukradejo informacije je, da pridobijo uporabniško ime in geslo iz enega vira, ter nato podobne kombinacije poskušajo tudi drugje. Če vdrejo v vašo e-pošto, se lahko s podobno kombinacijo poizkusijo prijaviti tudi na denimo bančna mesta ali spletne trgovine. Najboljši način, da preprečite domino učinek ene kršitve podatkov, je uporaba močnega in edinstvenega gesla za vsak posamezen spletni račun.

3️⃣ Povezava VPN
Kadarkoli se povežete na neznano omrežje Wi-Fi je nujno, da uporabite navidezno zasebno omrežje ali VPN. Če se na primer v tuji kavarni povežete z brezplačnim Wi-Fi-jem je možno, da nekdo drug v tem omrežju pregleduje vaše datoteke in podatke. VPN šifrira vaš interni promet in ga usmerja preko strežnika v lasti podjetja VPN. To pomeni, da nihče, niti lastnik brezplačnega Wi-Fi-ja ne more vohljati po vaših podatkih.

4️⃣ Uporabite dvofaktorsko overjanje
Dvofaktorska avtentikacija pomeni, da morate v svoje račune prenesti še eno stopnjo avtentikacije poleg uporabniškega imena in gesla. Dvofaktorska overitev preveri vašo identiteto z uporabo vsaj dveh različnih oblik preverjanja pristnosti. To so lahko kombinacija gesla, prstnega odtisa, obrazno prepoznavanje, lahko tudi potrditev na drugi digitalni napravi, ki je v vaši lasti in podobno.

5️⃣ Zaščitite svojo zasebnost na družbenih omrežjih
Prepričajte se, da vaše objave na družbenih omrežjih niso javne. Z malo skrbnosti namreč ohranite svojo zasebnost, ne da bi pri tem izgubili zabavo v družbenih omrežjih.

Viri:
https://www.pcmag.com/how-to/12-simple-things-you-can-do-to-be-more-secure-online
https://www.expressvpn.com/blog/5-ways-to-improve-your-online-privacy-and-security-right-now/
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/safer-internet-day-sid

Slike:
https://unsplash.com/photos/yoIIPcrWhjI
https://unsplash.com/photos/DYu0ZQ4j6c0