Vsi se zavedamo, da je varčevati pametno, kajne? Toda ali ste kljub temu med tistimi, ki jim na koncu meseca ne ostane kaj dosti denarja? Eden izmed razlogov je lahko slabo finančno načrtovanje. V nadaljevanju predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih boste postali bolje upravljali s svojim proračunom in s tem tudi privarčevali. Zapomnite si, za varčevanje ni nikoli prezgodaj.

💸Beleženje stroškov

Pa začnimo z beleženjem stroškov. Z nekaterimi stroški se srečujemo redno in so na nek način ”nujno zlo”. Rečemo jim fiksni stroški, to pa so na primer najemnina, zavarovanje, javni prevoz in podobno. Fiksni stroški pa niso tisti, katerim bomo danes namenili pozornost. Ste kdaj pomislili, koliko denarja porabite za kavo in kosila? Če o tem ne razmišljate kaj pogosto, potem se vam verjetno dogaja, da vaš denar preprosto izgine takoj, ko ga dobite. V tem primeru je pametno, da svoje stroške beležite.

Ena izmed učinkovitih metod je metoda 50/30/20, ki je odlična za preračunavanje koliko in kaj si lahko privoščimo. Kako pa jo uporabljamo?

Za izhodišče vzamemo naš proračun. Če imate delo, potem je to dohodek po obdavčitvi ali znesek, ki ga dobite nakazanega na račun. Če imate poleg glavnega vira še druge prihodke, potem v proračun vštejte tudi to. Sedaj pa sledimo naslednjim korakom:

  1. 👣 – 50% vašega proračuna namenite fiksnim stroškom.
  2. 👣 – 30% razpoložljivih sredstev namenite poljubno (izleti, kosila, zabava, koncerti…)
  3. 👣 – Preostalih 20% denarja namenite varčevanju.

💸Izogibajte se impulznih nakupov

Da bi 20% proračuna namenjenega osebnim željam lahko ”brzdali”, se moramo izogibati impulzivnih nakupov. Preden karkoli kupite se ustavite in razmislite, koliko ur bi morali delati, da to plačate. Ko vidite nekaj kar vam je všeč počakajte vsaj eno uro, en dan ali pa en teden. V tem času premislite, ali si to res želite in potrebujete. Odločitev o nakupu ne sprejemajte sproti, brez da bi razmišljali dolgoročno. Za pomoč pri ugotavljanju tega pa je tu že naslednja metoda.

💸Metoda ”Cena za zadovoljstvo”

  1. 👣 – Pred nakupom določene dobrine na lestvici od 1 do 10 ocenite, kako zadovoljni bi bili z naložbo. Nikoli ne porabite težko zasluženega denarja za stvari, ki jih niste ocenili vsaj s 6.
  2. 👣- Ocenite, koliko časa vas bo nakup delal srečne. Recimo da je koncertna vstopnica vaše najljubše glasbene skupine 80 eurov. To ni poceni, toda samo pričakovanje, koncert in spomini nanj vas bodo še dolgo veselili. Istih 80 evrov bi lahko vložili na primer v oblačilo, ki bi ga kaj hitro pozabili.

💸Dobri stari šparovček

Tisti, ki redno plačujejo z gotovino se zavedajo, da se sčasoma v denarnici nabere veliko denarja. Pri vašem naslednjem nakupu kak kovanec ali dva namenite tudi vašemu staremu šparovčku. Na ta način bo porcelanasti pujsek kaj kmalu pridobil na teži.

💸Postavite si izziv

V namen varčevanja si lahko postavite različne izzive. V tem tednu bom privarčeval/a 50 eurov, za kosilo ne bom zapravil/a več kot 4 eure, kupil/a bom le hrano in pijačo ki jo potrebujem. Vse bolj priljubljen postaja izziv, v katerem si posamezniki določijo dan, na katerega si ne dovolijo porabiti centa. Izziv lahko nadgradite in slednjega poskusite izvajati več dni zaporedoma.

Kot vidimo, varčevanje ni raketna znanost. Vse kar je potrebno je nekaj zdrave pameti in načrtovanja. Vselej pa imejte v mislih to, da je z varčevanjem pametno začeti čimprej, pa naj bo to že v srednji šoli ali pa na fakulteti. Prihodnost je namreč neznanka, zato se je nanjo potrebno dobro pripraviti.

Viri: