Prostovoljstvo v Mladinskem centru Vič

Kot mladinska organizacija, ki  spodbuja mlade pri pridobivanju (in beleženju) kompetenc zagovarjamo in promoviramo pridobivanje le teh tudi preko prostovoljstva. Prostovoljstvo pri nas deluje v praksi, v naše delo v Mladinskem centru Vič (in tudi Zavodu Nefiks) že od samega začetka vključujemo mlade prostovoljce. Zakaj? ti v naše delo nenehno vnašajo svežino in nove poglede, poleg tega pa se zavedamo, da tako mladi pridobivajo relevantne učne izkušnje in kompetence, ki jih bodo uporabili tudi pri svojem prihodnjem delovanju. Vedno znova nas navdihuje dvosmeren proces učenja mladih, ki v našo organizacijo prinesejo več, kot si to lahko ob začetku predstavljajo – pa tudi prejmejo več kot le še eno alinejo na svojem življenjepisu. 

Mladinski center Vič se vmešča v lokalno okolje, kjer je veliko mladih. Med temi takih, ki želijo svoj prosti čas nameniti drugim in takih, ki bi z njimi želeli preživljat svoj prosti čas. Mladinski center Vič jih povezuje z vključevanjem prostovoljcem, ki svoje delo namenjajo drugim mladih. V preteklem letu smo tako okrepili svojo ekipo prostovoljcev in njihovo delo prioritetno usmerili predvsem v odgovor na aktualne potrebe lokalnega okolja, ki so nastale tudi kot posledica koronskega leta. Kadar ni šlo v živo smo to počeli preko spleta in ko ni bilo časa za spletno srečanje, tudi preko telefona. Tako smo v preteklem letu skupaj s 5 prostovoljci povezali 3 okoljske organizacije in med mladimi vzpostavili vezi. Mladinski delavci jim pri tem nudimo mentorsko oporo in spremljanje, ob koncu lepa pa vpis pridobljenih kompetenc v e-nefiks. 

Eden od naših prostovoljcev je Tomislav, ki se je prostovoljstvu pridružil z željo po učenju in spoznavanju novega okolja. Svojo izkušnjo najlepše opiše sam. 

“Pred letom in pol sem se zaradi ljubezni preselil s Hrvaške v Ljubljano. Bil sem brez službe, nisem poznal skoraj nikogar, nisem znal skoraj nobene besede slovenščine. V času pandemije so bili edina možnost za učenje jezika spletni tečaji. Kmalu sem spoznal, da se na ta način ni mogoče dobro naučiti jezika. Brez znanja jezika ne bom dobil službe, a brez službe nimam stikov z ljudmi, da bi se ga naučil. Kako spoznati nove ljudi, vzpostaviti stike in se istočasno ukvarjati z nečim? Prostovoljstvo. Puncina prijateljica je poznala osebo, ki je iskala prostovoljce za učno pomoč otrokom. Kako jim bom pomagal, če še vedno delam napake v jeziku? Pokazalo se je, da sem otrokom zanimiv prav zato, ker nisem oseba, ki jim le pomaga ampak tudi oseba, ki ji je potrebna pomoč. Bil sem pomočnik, ki je tako kot oni rabil pomoč. Med tem ko sem jaz njim pomagal pri učenju matematike, zgodovine ali naravoslovja, so oni mene učili kaj pomeni nekatera meni nepoznana beseda ali kako gre naglas. Če je imel kdo težave pri branju, sem jih imel tudi jaz. Zdaj me veseli, da sem v praksi izkusil kako je, ko si dve osebi, ne glede na starost ali izkušnje, medseboj lahko pomagata.”

Veseli nas, da lahko mladim ponudimo izkušnjo učnega procesa, ki se odvije v prostovoljstvu in Tomislav lepo povzame, kako se vlogi prostovoljca in uporabnika hitro zabrišeta saj se učita in rasteta oba. 

Želimo si, da bi podobne zgodbe z mladimi pisali tudi v novem letu. Če se v tem zapisu prepoznaš in še čakaš na svojo priložnost, jo le sprejmi.  Pridruži se prostovoljcem v Mladinskem centru Vič (klikni na povezavo) in nameni malo svojega časa, v zameno pa prejmi ogromno novega znanja in lepih trenutkov. 

Ekipa MC Vič