Mladost (je) ni norost – mednarodna konferenca o duševnem zdravju mladih

V prvem decemberskem tednu smo se zaposleni Mladinskega centra Vič odzvali vabilu JZ Mladi Zmaji, ki so tudi letos ob zaključku leta pripravili mednarodno konferenco o duševnem zdravju mladih. 

Vedno aktualna tematika je novo razsežnost dobila tudi v preteklem letu in konferenca je postavila stičišče praktikov in teoretikov s področja spopadanja z duševnim zdravjem mladih v Sloveniji. Srečali smo se z učitelji, raziskovalci in svetovalci, psihologi, mladinskimi delavci in seveda, tudi mladimi. Letošnje leto v pojavnost težav v duševnem zdravju mladih dodajajo svoj učinek tudi posledice spopadanja z virusom Covid-19. Ta s seboj prinaša mnoge specifike našega vsakdanjega delovanja, ki pa vpliva in le poglablja že tako prisotne težave v duševnem zdravju vseh, ustvarja pa tudi prostor za novonastale težave (si že slišal_a za Zoom Anxiety?). Tudi naša vloga, vloga mladinskih delavcev, je spopadanje s temi posledicami, predvsem pa prepoznavati spremembe pri mladih in jim nuditi oporo pri iskanju pomoči in soočanju s težavami. 

Na mednarodni konferenci smo poslušali odlične prispevke in se udeležili delavnic, na katerih smo razmišljali o tem kako se spopadati s težavami duševnega zdravja – našimi lastnimi in tistimi, s katerimi se srečujejo mladi. Tako nam je Nina Babič, šolska psihologinja predstavila kakšne stiske osnovnošolskih otrok je zaznala pri svoji praksi in preko manjše raziskave in odpirala temo soočanja z posledicami koronavirusa v osnovnošolskem razredu. Pri tem je izpostavila manko v znanju in upad motivacije med mladimi. Nadaljevali smo s predavanjem dr. Avi Goren Bar, ki se nam je na konferenco javil iz Izraela in predstavil Art therapy kot način naslavljanja duševnega zdravja mladih. Za konec dopoldanskega dela pa nam je eden od raziskovalcev raziskave Mladina 2020, dr. Andrej Naterer predstavil izsledke nedavne raziskave in se osredotočil na kazalnike duševnega zdravja mladih. Izsledki raziskave izpostavljajo tri dejavnike, ki so jih zaznali in negativno vplivajo na duševno zdravje mladih, ki so povišanje stresa, strahov in osamljenosti. Takšen vpogled nas postavlja pred vprašanja, kako lahko te tri naslovimo – tudi v mladinskem delu. 

Skupaj smo tudi iskali rešitve – preko delavniškega dela in srečanje zaključili s pogovorom dr. Mateje Hudoklin , direktorico SCOMC in mlado osebo o izzivih v času epidemije. Temu so se pridružili tudi drugi gosti konference in slišali smo tudi zanimive razmisleke o tem, kako izboljšati vsakdanjo prakso in kako se problematike lotevati tudi s področja neformalnega izobraževanja in kako lahko k temu pripomoremo nevladniki. 

Poleg zanimive vsebine je bila to tudi odlična priložnost za mreženje s kolegi, ki delujejo na področju mladine širom Slovenije. To je bila super motivacija za naše nadaljnje delo in v MC Vič se že veselimo prihodnjega leta.