»Se spomniš zadnjega belega božiča? Pomladi, ko so se prebujali popki, ki so se v nekaj tednih razvili v lepe in zdrave plodove in sadeže? Ali pa poletnih temperatur, ki si jih mirno lahko preživel v betonski džungli in brez klimatske naprave?«

To so uvodne besede vabila na 3. tradicionalni hackathon odprtih podatkov.

Tema so, kot ste verjetno že razbrali, podnebne spremembe in kako lahko vplivamo nanje – jih upočasnimo, morda celo ustavimo.

Pred petimi leti sem sem med prvomajskimi počitnicami kopala na morju. Tri dni kasneje me je, na poti dobmov, na avtocesti ujel sneg, in nastala je več kilometrska kolona – le kdo pa ima zimske gume meseca maja?

Pa vendar, zaradi podnebnih sprememb bodo morda zimske gume kmalu obvezna oprema tudi spomladi in jeseni. Morda bomo na morje začeli pakirati tako kopalke, kot tudi puhovko – vreme je vedno bolj muhasto, in temperatura, v roku nekaj ur, lahko drastično pade ali zraste.

Cilji 3. tradicionalnega hackathon so, da najdemo tehnološke rešitve, s katerimi bi ozavestili dejavnike podnembnih sprememb, s tem pa tudi zmanjšali njihov pojav in si olajšali življenje.

Na hackathon se bo govorilo o treh temah:

  • odnos do vode ter soočanje s sušo,
  • stateška igra podnebnih sprememb,
  • soočanje s poplavami.

Rok prijave je 23.9.2020, udeleženci pa si lahko prihackajo bogate nagrade!

Več informacij najdete na spletni strani  in facebook strani dogodka.