Priložnosti za mlade2023-02-06T15:02:58+01:00

Priložnosti za mlade

Tukaj boš našel/a informacije o evropskih priložnostih za mlade na področjih mobilnosti, aktivne participacije mladih v družbi in aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti ter inovativnosti mladih – na primer o prostovoljstvu ali izmenjavah v tujini, študiju in pripravništvih v tujini, kako poiskati evropsko sofinanciranje in kontakte, aktualnih mednarodnih natečajih za mlade …

Če te mika tujina in te zanimajo evropske teme, nas lahko kontaktiraš in pomagali ti bomo pri iskanju pravih priložnosti zate. Dosegljivi smo na mail mc.vic@nefiks.si.

Na področju mladine je bilo v zadnjih letih izdanih veliko publikacij, ki naslavljajo različne vidike (mednarodnega) mladinskega dela, kot so aktivna participacija, vključevanje, človekove pravice, naslavljanje sovražnega govora, kakovost neformalnega učenja in projektov mednarodne mobilnosti, vključevanje migrantov, evropska identiteta in večkulturnost, pregledi nacionalnih politik, in še mnogo več.

Prebrskaj

Eurodesk Slovenija je pripravil pregled Digitalno mladinsko delo – uvod in pregled dokumentov s področja digitalnega mladinskega dela, pristopov pri razvijanju digitalnega mladinskega dela, vpliv digitalnih tehnologij na mladinsko delo, katere so digitalne kompetence, primerov mladinskega dela, usposabljanj in perspektivo s Finske. Podstran o digitalnem mladinskem delu si lahko ogledate tukaj.

DiscoverEU je ukrep Evropske unije, ki se je pričel leta 2018 in daje mladim možnost odkrivanja Evrope z vlakom.

Namenjen je 18-letnikom/18-letnicam, ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski uniji, odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z ljudmi cele celine. Poleg tega jim ukrep omogoča, da med potovanjem predvsem z vlaki, pridobijo pomembne življenjske izkušnje, kot so neodvisnost, samozavest in odprtost do drugih kultur.

Preberi več

V Eurodeskovi bazi programov najdete seznam odprtih natečajev, programov, shem po različnih temah:

•    Učenje: programmes.eurodesk.eu/learning
•    Prostovoljstvo: programmes.eurodesk.eu/volunteering
•    Pripravništva: programmes.eurodesk.eu/internships
•    Participacija: programmes.eurodesk.eu/participating
•    Dotacije: programmes.eurodesk.eu/grants

Eurodesk je brezplačni infoservis Evropske komisije, namenjen mladim in tistim, ki z njimi delajo – mladinskim informatorjem in voditeljem, učiteljem, socialnim delavcem, skratka vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi in – seveda – njihovimi vprašanji. Ponuja informacije o evropskih priložnostih za mlade na področjih mobilnosti, aktivne participacije mladih v družbi in aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti ter inovativnosti mladih – na primer o prostovoljstvu ali izmenjavah v tujini, študiju in pripravništvih v tujini, kako poiskati evropsko sofinanciranje in kontakte, aktualnih mednarodnih natečajih za mlade …

V okviru Eurodesk mreže Mladinski center Vič (Zavod Nefiks) mlade informira o različnih evropskih priložnosti, izvaja delavnice v mladinskem centru in po šolah ter razvija inovativne pristope za promocijo evropskih priložnosti. Mladinski delavci se udeležujejo različnih izobraževanj doma in v tujini, izvedli pa bomo tudi več študijskih obiskov.

Če te mika tujina in te zanimajo evropske teme, nas lahko kontaktiraš in pomagali ti bomo pri iskanju pravih priložnosti zate. Dosegljivi smo na mail mc.vic@nefiks.si.

Julijski noVIČnik

Kakšno je življenje v mladinskem centru?

Pestro, zabavno, včasih težko in stresno, večino dni pa sončno in prijetno, tudi če zunaj dežuje!

Vabljeni k listanju našega novega stripa, ki ga je ilustrirala talentirana mlada ilustratorka Lara Pust.

Dear little Emilie

“Dear little Emilie,
As I write to you, it’s already been eight months since you left. You’ve just completed your journey in Slovenia, and you’ve grown so much …”

Odlomek je iz članka Dear little Emilie, kjer naša ESE prostovoljka opisuje svojo prostovoljsko izkušnjo v Sloveniji.

Obiščite nas

Pri nas ste dobrodošli vsak dan v tednu:

Ponedeljek: 14:30–21:00
Torek: 14:30–19:00
Sreda: 14:30–21:00
Četrtek: 14:30–19:00
Petek: 14:30–21:00

Dosegljivi smo preko e-maila mc.vic@nefiks.si ali na telefonski številki 069 874 816.

Go to Top