Šole so zaprte ali pa se zapirajo, prav tako je s fakultetami. Zbiranje je zaradi omejevanja širjenja okužbe omejeno ali pa celo prepovedano. Beseda, ki se jo največkrat uporabi je samo izolacija.

Ali samo-izolacija pomeni, da smo vsi sedaj v hišnem priporu in ne smemo nikamor? Seveda ne. Namen samo-izolacije je v omejitvi telesnih stikov z drugimi ljudmi, da bi se virus težje širil naprej.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da se bliža čas dolgčasa in osamljenosti, pa lahko to priložnost obrnemo v svoj prid. Čas, ki prihaja, bomo lahko v veliki meri izkoristili za aktivnosti, s katerimi že nekaj časa odlašamo. 

Ročne spretnosti so temelj iznajdljivosti in veščin, ko se nekaj naučiš to lahko uporabiš. Ročne spretnosti ter umetniške veščine so lahko marsikaj, od kuhanja, peke, šivanja, pletenja, kvačkanja, lončarjenja, rezbarjenja, izdelovanja origamijev, slikanja, risanja. Idej je lahko toliko kot je tistih, ki bi jih radi izpeljali. Ne pozabimo pa, da je vse odvisno od razpoložljivih sredstev, ki so ti na voljo, na primer če nimaš gline in peči za glino boš težko lončaril, vendar pa je iznajdljivost vedno dobrodošla – po glino se lahko odpraviš v gozd, ob bližnji potok. Zagotovo pa se zavedaj, da sedaj ni čas za nakupovanje – trgovin se iz preventive izogibaj; v Italiji se jih niso in virus se širi še hitreje in učinkoviteje.

Kaj pa inštrument, za katerega zmanjkuje časa? Sedaj bo časa na pretek – izkoristi ga! Nauči se nekaj pesmi, zaigraj, zapoj; bolje bo, saj raznolike aktivnosti spodbujajo tvoje možgane pa tudi tvojo kreativnost. Zakaj ne bi  presenetil prijateljev z nečim novim, kar se boš v teh dneh naučil? Več stvari kot poizkusiš lažje se boš prilagodil, ko boš to potreboval.

Poizkusi pa delati na aktivnostih, ki niso vezane na veliko število ljudi, čeprav to običajno ne priporočamo pa tokrat ne pozabi na prijatelje, namesto, da se z njimi dobivaš na javnih mestih,  se z njimi  raje pogovarjaj po telefonu, prek interneta, čim manj pa osebno, da  ne omogočimo virusu še hitrejšega širjenja.

Kdaj si nazadnje prebral kakšno knjigo? Vsak lahko najde temo ali pa področje, ki ga zanima in težko boš našel področje, o katerem ne bi mogel prebrati kaj novega. Malo pobrskaj po domači knjižni omari, preberi knjigo na spletu ali prosi prijatelja, da ti posodi kakšno svojo (lahko ti jo pusti pred vrati svoje hiše in ti jo tam prevzameš).

Nismo obsojeni na naša stanovanja – samo izolacija ne pomeni tega. Virus se najbolje širi v zaprtem prostoru z veliko ljudi, zunaj pa je lažje ostati zdrav. Zdrav duh v zdravem telesu bo težko ostal, če se bomo distancirali od vseh fizičnih / športnih aktivnosti – mogoče fitnes ni ravno dobra ideja, ostane pa seveda narava. Pojdi nekam, kjer še nisi bil in rajši na lokacijo, ki ni  tako obljudena. V naravi lahko počneš marsikaj za svoje zdravje, predvsem pa tudi, da se spočiješ od vseh mogočih elektronskih naprav. Pojdi na sprehod, v gozd, opazovat živali, iskat in spoznavat rastline, poišči si kotiček v katerem se dobro počutiš.

Saj si lahko ogledaš kakšen film, samo ne pozabi, televizija, filmi niso edino, kar lahko počneš in preveč televizije in računalnika škodi očem, hrbtenici in še čemu. Poskrbi za raznolikost svojih aktivnosti.

Vsaka kriza, ki nas čaka, je lahko priložnost za drugačen način življenja in krepitev naših spretnosti in talentov, dajmo jo izkoristit in ne otrpnit zaradi panike. Lepo se imej, kaj novega se nauči predvsem pa ne pozabi: čeprav je srečevanje v živo omejeno, smo zaradi tehnologije še vedno zelo povezani in v stikih in to na način, ki ne ogroža nikogar; ne sebe, ne drugih.

Se slišimo kmalu za še kaj.

Če rabiš kakšno idejo za kreativno in prijetno preživljanje obilice prostega časa pa poglej na IG/FB: Z roko v roki.

Peter Knific, koordinator aktivnosti Mladinskega centra Vič

Foto: Pixabay