Po dobrem mesecu rednega delovanja smo v Mladinskem centru Vič na široko odprli svoja vrata ter načrte za naše delovanje predstavili lokalnemu okolju.

Na ploščadi pred igralnico so prostovoljci Mladinskega centra Vič pripravili različne športne in družabne igre. Daleč naokoli je dišalo tudi po palačinkah in morda so bile prav one razlog, da se nas je toliko nabralo :).

Palačinke nam je pekel Tim iz Zavoda odprte karte


V sklopu dneva odprtih vrat smo pripravili tudi pogovor z gosti na temo Priložnosti za mlade na Viču.

Na začetku je prisotne pozdravil Boštjan Horvat, vodja mladinskega centra, ki je opisal idejo mladinskega centra in predstavil, kako sta v MC Vič svoje moči združila Antonov dom na Viču in Zavod Nefiks. Antonov dom v sodelovanje prinaša tradicijo participacije lokalne mladine, Zavod Nefiks pa preizkušeno metodologijo mladinskega dela, ki sloni na beleženju neformalnega znanja in kariernem razvoju mladih.

Pogovor z gosti Priložnosti za mlade na Viču

Dogodka so se poleg podžupana Mestne občine Ljubljana, g. Dejana Crneka, udeležili tudi predstavniki Urada za mladino MOL in predstavniki četrtne skupnosti Vič.

Katarina Gorenc, vodja Urada za mladino MOL je prisotnim predstavila zakaj Mestna občina Ljubljana podpira delovanje mladinskih centrov in zakaj so se odločili, da dvanajstim delujočim mladinskim centrom dodajo še Mladinski center Vič in zapolnijo sivo liso na zemljevidu Ljubljane. Kot popotnico za dobro delovanje nam je ob tej priložnosti podarila tudi zbirko iger Kaj me osreči.

Od Katarine Gorenc, vodje Urada za mladino – MOL smo prejeli zbirko iger Kaj me osreči

Predsednik četrtne skupnosti Vič, g. Danilo Šarić je predstavil kako bosta MC Vič in Četrtna skupnost sodelovala in veseli smo bili informacije, da bo prvo večje sodelovanje potekalo že prihodnjo soboto, 6. aprila, ko bo potekala čistilna akcija.

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki Osnovne šole Vič ter Gimnazije Vič. G. Sašo Vlah, ravnatelj OŠ Vič je predstavil kakšno okolje danes potrebujejo otroci ter z veseljem podprl idejo in možnosti, ki jih MC Vič prinaša za osnovnošolske otroke. Ravnateljica Gimnazije Vič, mag. Alenka Krapež tudi prepoznava veliko priložnosti za sodelovanje med MC Vič in gimnazijo. Predvsem smo bili veseli pobude, da bi lahko dijaki v sklopu učne pomoči nudili pomoč osnovnošolskim otrokom ter ob tem pridobili neformalne kompetence.

Mladinski center je tudi okolje, kjer lahko mladi ob mladinskem delu razvijajo svoje kompetence ter tako postajajo bolj zaposljivi, je povedala Alenka Blazinšek Domenis, ki je predstavila pomen pridobivanja neformalnega znanja in beleženja kompetenc.

Veseli smo bili tudi prisotnosti predstavnikov drugih mladinskih centrov, saj se tako še bolj čutimo sprejete v Mrežo mladinskih centrov Ljubljana, kamor smo z ustanovitvijo mladinskega centra bili tudi priključeni. Ksenja Perko, direktorica Mladih zmajev je v imenu zavoda, ki ima za sabo že nekaj letno zgodovino delovanja mladinskih centrov prisotne opomnila, da se v mladih skriva izjemna moč, ki pa jo bodo pokazali le, če bodo za to imeli na voljo prostor in priložnost! In mladinski center je prostor, kjer mladih lahko dobijo takšno priložnost.

Rafo Pinosa iz SMC Kodeljevo, je predstavil glavne karakteristike uvajanja pravil v Mladinski center. Seveda ni namen pravil le to, da so, ampak da mladi sami sodelujejo pri postavljanju pravil, saj jih tako bolj vzamejo za svoja.

Mateja Burnik, skavtska voditeljica

Zelo veseli smo bili tudi številnih mladih, ki so se udeležili pogovora, saj so ravno oni razlog zakaj si tudi mi želimo biti na Viču :).
Mateja Burnik, skavtska voditeljica iz stega Ljubljana 2, je predstavila vidik motiviranja mladih, da kasneje prevzemajo večje odgovornosti in postanejo skavtski voditelji.

Moči mladih, njihovim idejam in pobudam želimo v letošnjem letu razpreti krila in jim omogočiti polet, je ob predstavitvi programa za letošnje leto povedala Nives Felić, koordinatorica programov.  Letni program je seveda pripravljen, si pa želimo, da čim več idej pride od mladih samih saj bodo tako Mladinski center na Viču vzeli še bolj za svojega.

Tudi na ploščadi je bilo pestro

Moderator dogodka, Jože Gornik, v. d. direktorja Zavoda Pelikan – Karitas, je ob koncu pogovora posamezna omizja povabil še k naboru »zelenih idej«. Osrednja nit mladinskih centrov v Ljubljani je namreč okoljevarstvo in tudi mi se želimo na čim bolj inovativen priključiti zraven.

 

V hitri možganski nevihti se je nabralo precej idej:

 • fitnes naprava,
 • impro liga,
 • bazen,
 • znižanje žive meje za varnost otrok,
 • urbani vrt,
 • urbani čebeljnjak,
 • kavomat s šalčkami za ponovno uporabo,
 • zgradba iz plastenk,
 • samooskrben mladinski center,
 • šola za dame,
 • zeliščni vrt,
 • veternica,
 • popravljalnica koles / skirojev
 • izmenjevalnica stvari (ne nujno materialnih).

 

Pred nami je še nekaj mesecev dela in prepričani smo, da bomo številne od idej lahko uresničili. Se že veselimo skupnega dela in smo prepričani, da se lahko ob letu osorej zazremo nazaj, kaj nam bo uspelo storiti!

Če želite spremljati naše mesečno dogajanje, vabljenji da sledite našemu Antonu, virtualnemu poštarju, ki vam bo enkrat na mesec na vaš mail dostavil noVIČnik. Prijavite se lahko TUKAJ.

Fotografije z dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

Projekt financira Urad za mladino – MOL.