Korona virus bi nam pred 15 leti vzel večino možnosti, da ostanemo v stiku s soljudmi. Pred obdobjem mobilnih telefonov in interneta, ko je komunikacija na daljavo potekala prek pisem in razglednic, bi omejitev fizičnih stikov pomenila tudi skorajšnjo prekinitev socializacije. Če bi koronavirus udaril takrat, potem se nekaj tednov ali mesecev ne bi videli, ne bi govorili, razen dolgih pisemskih monologov, ki bi na par dni prinašali odgovore, če bi seveda pošta nemoteno delovala. Službe bi bile ohromljene, delo na daljavo skoraj nemogoče.

Danes je stanje drugačno, čeprav se ne moremo objeti, se še vedno lahko vidimo, še vedno se lahko pogovarjamo in kar je največ, ostajamo ljudje drug do drugega in pomagamo razbremenjevati psihološko obremenjujočo osamo. Ni zaman ena najhujših kazni bivanje v samici, ljudje smo socialna bitja in družbo potrebujemo.

Bodimo doma za tiste, ki zaradi narave svojega dela ne morejo biti!
V tej krizi vsak lahko pomaga, tudi kdor je doma in se ne izpostavlja, ima moč pomagati sočloveku. Koronavirus je prišel leta 2020, ko imamo večinoma vsi tehnologijo, ki nam omogoča, da se vidimo ali vsaj slišimo, ali pa počnemo kaj skupaj – v različnih prostorih, v različnih stavbah, morda celo v različnih mestih ali državah, vendar pa prek tehnologije skupaj. Zato si vzemimo vsak dan vsaj nekaj časa za tiste, ki so zaradi samoizolacije odrezani od družbe in prisiljeni v še bolj bolečo situacijo – osamo.

Mladinski center je v osnovi namenjen druženju in to ne le druženju prek spleta, ampak osebno in v živo ob različnih aktivnostih in ustvarjalnih delavnicah. Kriterij, ki ga tu ne moremo preskočiti, je osebna prisotnost na kraju dogajanja. Ravno osebna navzočnost daje v družbi informacijsko-komunikacijske tehnologije na prvi pogled »zastarel pristop«, ampak sedaj, ko smo v to prisiljeni, opažamo, kako težko je biti sam »zaprt« na eni lokaciji, vsak dan z istimi ljudmi ali pa celo vsak dan sam. To, da smo z drugimi in za druge, nas dela ljudi, da se družimo, pogovarjamo predvsem pa, da si pomagamo.

Kot vsa družba se tudi naš mladinski center prilagaja in različne aktivnosti bodo še naprej potekale – trenutno prek spleta, ampak bodo. Če imaš kakšno idejo, za katero meniš, da bi jo lahko pomagali izpeljati, nam povej.

Korona virus nam je odvzel možnost srečanja v živo, zato smo se mladinski centri preselili na splet – na primer jezikovni klubi nimajo večjih težav pri takšni spremembi delovanja, enostavno se pogovor prestavi na računalnik in stvar poteka precej nemoteno. Podobno velja za različne skupine, ki sedaj namesto v enem prostoru skupaj pripravljajo vsak svoj delček po različnih lokacijah, pijejo vsak svoj čaj in ne več iz skupnega lonca, jejo svoje piškote, a vsebina pogovora je lahko še vedno ista. Ključno pa je, da ohranimo pogovor, torej da ostanemo povezani, da še vedno vemo, kje najdemo drug drugega in da se lahko družimo, nasmejimo, predvsem pa imamo fino, pa čeprav na daljavo.

Zdravo!
#Ostanidoma

Peter Knific, koordinator dejavnosti v Mladinskem centru Vič