V Göteburgu na Švedskem se je te dni mudilo preko 650 predanih mladinskih delavcev iz Švedske in nekaterih drugih držav. Med njimi sta bila tudi Nives Felić, koordinatorica mreže KEKS v Sloveniji (Zavod Nefiks) in Edgar, maskota MC Vič.

 

Konferenca je ponudila bogat program, ki je vključeval predavanja, delavnice in študijske obiske. V uvodnem programu so udeleženci konference pris

luhnili predavanju Johna Bamberja, ki ima dolgoletne izkušnje na področju mladinskega dela in je ekspert na področju neformalnega učenja. Z mladinskimi delavci je delil nekatere uvide, kako z mladimi vzpostaviti dobre in trajne odnose.

Tudi Nives Felić in Anders Johansson (KEKS) sta na enem od predavanj predstavila rezultate ankete o tem, kaj mladim pomeni kvalitetno preživljanje prostega časa. Med februarjem in majem je v 6 Slovenskih občinah potekala raziskava o tem, kaj mladi počnejo v prostem času in kakšno vlogo vidijo mladih v mladinskih centrih. V predstavitvi sta Nives in Anders delila nekaj rezultatov in sodelujoče povabila k skupnemu razmisleku o tem, kako lahko rezultate uporabijo pri svojem delu. Prav tako je Katarina Gorenc iz Mestne občine Ljubljana (MOL) prko ZOOM-a predstavila dobre prakse mladinskega dela v občini ter Mrežo mladinskih centrov Ljubljana. Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili, kako MOL s 5 mrežami, 19 mladinskimi centri in preko drugih programov podpira več kot 54.000 mladih v občini.

Konferenca je bila odlična priložnost za izmenjavo znanja, idej in za vzpostavljanje novih povezav z mladinskimi delavci iz različnih držav. “Super je bilo videti mladinske delavce, ki so predani, navdušeni in ki jih zanima, kaj se dogaja okrog njih! Tudi študijski obisk v mladinski center Vårvindens Fritidsgård je bil dobra priložnost, da sem “teorijo” mladinskega dela na Švedskem povezala s prakso. Če povzamem celotno doživetje konference, pa bi izrazila hvaležnost, da sem lahko bila del tako velikega in pomembnega dogajanja. Držim pesti, da se tudi pri nas zgodi kaj podobnega 🙂 ”.