Kako smo posvetovali, načrtovali, merili in računali, barvali in vijačili – da bi skupaj postavili čisto unikatno MC’ Viško kolopravljalnico.

Kako združimo kolesarnico in popravljalnico? V imenu je to lahko precej preprosto – kolopravljalnica je bila prva beseda, ki združuje osnovno idejo, s katero smo se umestili med zmagovalne projekte na razpisu MOL Projekta Zunaj.

Z mentorsko oporo Sare Čok, ki prihaja iz ProstoRoža in Borisa Tomca, idejnika podjetja MimoGrede smo aktivirali mlade iz lokalnega okolja in skupaj z njimi izdelali unikatno rešitev za Viške kolesarje. Izhajali smo iz problema in rešitve osnovali na temelju mladinskega dela, ki se nanaša na aktivno participacije mladih. Skupaj smo načrtovali in merili razmerja, risali in zapisovali, pri čemer smo mlade usmerjali s pravimi vprašanji.

Nato smo se na delavnicah skupaj z mladimi udeleženci lotili izdelave, še prej pa predpriprave macesnovega lesa, ki drži kolopravljalnico pokonci. Sestavljali smo ga »kot velike lego kocke« in vijačili kot pravi mojstri na koncu pa se okrepčali s pico in sladoledom, kot se to spodobi.

Galerija 1: Na prvi delavnici smo les pripravili za nadaljno uporabo. Obrusili smo ostre robove, spodnji del kolopravljalnice pa pobarvali v našo najljubšo – modro barvo. 

Galerija 2: Na drugi delavnici smo dele kolopravljalnice sestavili skupaj. Vsak del je bilo potrebno ustrezno pritrditi, celotno kolopravljalnico pa smo “zašraufali” v betonski steber nasproti vhoda v MC Vič. Pri tem so pomagali čisto vsi! Za konec smo pritrdili še orodje za popravljanje in zračno tlačilko. 

Nastala je MC’Viška kolopravljalnica, lesena struktura, ki združuje elemente kolesarnice in popravljalnice koles, poleg tega pa vsebuje še kup rešitev, ki so jih prepoznali in predlagali mladi. Tako smo dobili prostor za verigo in kljukice za čelade, rogovile, ki se pospravijo in drugo. Mlade udeležence smo vpletli v proces načrtovanja, priprave in izdelave, pri tem pa skupaj razvijali kompetence ročnega dela in dela z lesom. Tako smo dokončali projekt, ki bo nudil prostor vsem kolesom in skirojem, ki k nam pridejo na obisk, poleg tega pa še pomoč vsem plesočim balancam, spuščenim gumam, ki se ustavijo pri nas 😊 naj živi MC’Viška kolopravljalnica na Tržaški 85!

Projekt ne bi bil mogoč brez pomoči Mestne občine Ljubljana, ki snuje projekt Zunaj. Koordinira pa ga društvo Pazipark. Hvala! 

Že razmišljaš, kaj bi Zunaj izboljšal_a ti?