“Narava se prebuja, ptički iščejo svoje družice. Prebudimo se tudi mi in si odprimo priložnost, da najdemo svojega življenjskega sopotnika.” Tako se je glasilo povabilo Mladinskega centra Vič mladim samskim med 25. in 40. letom starosti na prijetno druženj na predvečer gregorjevega.

Kdor želi najti, mora najprej začeti iskati. Različne so možnosti, kako in kje iskati življenjskega sopotnika, ena od njih pa so tudi hitri zmenki. Zakaj smo se odločili za takšen način? Želeli smo predvsem, da se osebe srečajo v živo in tako lažje navežejo prvi stik ob sproščenem, varnem in prijetnem vzdušju.

Na začetku smo razbili led in se nasmejali ob stand up komiku Roku Škrlepu. Smeh je udeležence sprostil in pripravil na 3-minutne klepete (hitre zmenke) s pripadnicami oziroma pripadniki nasprotnega spola. Vsako dekle je sedelo za svojo mizo, ki je bila lepo okrašena z rožicami, katere so po koncu dogodka z veseljem tudi odnesle domov, in vprašanji, ki so služila kot morebitna pomoč in ideje za spoznavanje. Vsako dekle je imelo tudi svojo številko, medtem ko so fantje, ki so po vrsti hodili od ene mize do druge, imeli nalepke s črkami. Vsak od udeležencev je na začetku prejel tudi zgibanko, kamor je označeval osebe, s katerimi bi želel(-a) nadaljevati druženje tudi po končanem dogodku. Osebi, ki sta imeli obojestransko ujemanje, sta o tem, prejeli tudi sporočilo s kontaktnimi podatki izbrane osebe.

Ko so se hitri zmenki začeli, se je dvorana v hipu razživela in pogostokrat se je zgodilo, da so 3-minutni klepeti bili prekratki. Takšnih odzivov smo se razveselili, saj je to že prvi znak, da osebi želita preživeti skupaj dlje časa in se tako še bolje spoznati. S tem namenom smo po polovici zmenkov (torej po 15 klepetih) naredili premor, kjer so se udeleženci lahko prosto družili ob mizi z dobrotami in se tako tudi malo okrepčali za naslednjih 15 klepetov. Število mest je bilo namreč omejeno, in sicer 30 za punce in 30 za fante. Po koncu vseh hitrih zmenkov je ponovno sledilo prosto druženje ob mizi, kjer pa ni manjkalo smeha in že prvih izmenjav telefonskih številk.

Po odzivih sodeč lahko rečemo, da je bil večer zelo lep, saj je dogodek zbral osebe, ki hrepenijo po istem cilju: najti življenjskega sopotnika. Prišle so osebe, ki iščejo in resnično upamo, da najdejo. Morda ne uspe v prvo, toda vredno je vztrajati in iskati naprej. Takšni dogodki bodo organizirani tudi v prihodnje, saj smo med mladimi odraslimi prepoznali veliko potrebo in željo po takšnih druženjih. Za prihodnje dogodke želimo upoštevati ideje in predloge, ki smo jih prejeli s strani udeležencev, saj je naš cilj prav to, da tistim, ki iščejo, “pomagamo”, da najdejo.

Upamo, da “gregorčki” že veselo prepevajo svojim družicam in da jim tovrstni dogodki ne bodo več potrebni – tako bodo za naslednji dogodek, ki bo v aprilu, prišli na vrsto tisti, ki so se tokrat žal uvrstili na čakalno listo. Torej, če iščeš tudi ti, ki bereš ta članek, ne oklevaj predolgo – sledi dogodkom Mladinskega centra Vič in se prijavi, ko bo znan datum za novo druženje in priložnost, da najdeš osebo, ob kateri ti bo prepevalo srce.