Jutri, v sredo, 15. marca 2023, se za mlade odpre nova priložnost za pridobitev ene izmed 35.000 brezplačnih vozovnic za potovanje z vlakom v okviru DiscoverEU.

DiscoverEU je ukrep Evropske unije, ki se je pričel leta 2018 in daje mladim možnost odkrivanja Evrope. Namenjen je 18-letnikom/18-letnicam, ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski uniji, odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z ljudmi cele celine. Poleg tega jim ukrep omogoča, da med potovanjem predvsem z vlaki, pridobijo pomembne življenjske izkušnje, kot so neodvisnost, samozavest in odprtost do drugih kultur.

Z malo sreče si lahko mladi, rojeni med vključno 1.julijem 2004 in vključno 30. junijem 2005, s kar se da pravilnimi odgovori na 6 zastavljenih vprašanj o Evropski uniji in njenih pobudah priborijo 30-dnevno popotovanje z vlakom.

Prijave se bodo zbirale od srede, 15. marca 2023, od 12. ure dalje (po srednjeevropskem času) do srede, 29. marca 2023, do 12. ure (po srednjeevropskem času). Na Evropskem mladinskem portalu se bo na dan, ko se odprejo prijave, pojavil gumb „Prijava“.  
Mladi, ki jim je potovanje oteženo zaradi zdravstvenih težav in omejitev (npr. invalidnost), prejmejo pomoč in podporo, ki jim bo pomagala pri sodelovanju v programu. Svoje potrebe in označijo in opredelijo v prijavnem obrazcu.

Srečni izbranci in srečne izbranke bodo lahko potovali najmanj 1 dan in največ 30 dni med 15. junijem 2023 in 30. septembrom 2024.

Za vse udeležence_ke ukrepa bodo nacionalne agencije za izvajanje programov Erasmus+: Mladina v posameznih državah pripravile srečanja pred odhodom. V času potovanja pa se bodo popotniki_ce po različnih krajih širom Evrope lahko udeležili mednarodnih “meet-up” dogodkov.

Vir: MOVIT, Nacionalna agencija programov EU
Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota