Vabimo vas, da se nam pridružite na inkluzijskem pohodu, 10. septembra 2023, ki ga pripravlja odbor za planinstvo invalidov PZS. Vabimo vas, da se nam na pohodih pridružite kot spremljevalci in prostovoljci, saj lahko z našo pomočjo omogočimo slepim, slabovidnim, gibalno oviranim in osebam z motnjo v duševnem razvoju, da osvojijo enega od slovenskih vrhov.

Prostovoljci bomo sodelovali pri:

  • spremstvu slepih in slabovidnih,
  • spremstvu oseb na vozičkih,
  • pogovoru in druženju oseb z motnjami v duševnem razvoju.

Vsak par rok, nog in oči koristi, saj jih lahko posodimo tistim, ki jih potrebujejo.

 

Navodila:

  • skupni odhod je ob  7.30 uri s parkirišča v Mačah

Skupna pot za vse pohodnike: Mače – Kališče – Mače

S parkirišča sledimo cesti slabe pol ure do razpotja, kjer se usmerimo levo za oznakami Kališče. Pot tu preči potok in se takoj za tem strmeje vzpne. Na približno polovici poti se nam pridruži z leve strani pot iz Bašlja. Hodimo po poti naprej po serpentinah, ki nam dajejo občutek, da hitro dobivamo višino. Gozd nato postaja nekoliko redkejši tako, da sem ter tja lahko malo pogledamo proti Gorenjski. Pot nas nato le pripelje na planino Kališče/Kocar, kjer se nam z leve priključi druga pot iz sosednje vasi (Bašelj, Laško). Od tu naprej imamo le še 15 minut vzpona ponovno skozi gozd do doma na Kališču. Uradna pot traja približno dve uri in pol. 

Ko se bomo okrepčali s toplim obrokom in pijačo ter požigosali knjižice, se bomo s Kališča spustili nazaj do izhodišča v Mače.

Pot za bolj pripravljene pohodnike: Mače – Kališče – Zavetišče v Hudičevem borštu – Mače

Po nekaj minutah vračanja zavijemo levo proti Zavetišču v Hudičevem borštu. Po novih serpentinah se spustimo do razcepa, kjer se desno odcepi prva pot do Mač, mi pa nadaljujemo naravnost in se počasi skozi gozd spet dvigujemo proti travnatim pobočjem Zaplate. Pri drugem odcepu za Mače nadaljujemo pot, ki nas pripelje preko travnika ob rob gozda, kjer opazimo prijeten studenček. Nadaljujemo v gozd in po 3 minutah nadaljnje hoje prispemo do Zavetišča v Hudičevem borštu (1328m). Uradna pot traja okrog ene ure.

Po krajšem okrepčilu se bomo spustili nazaj do izhodišča v Mače.

Po približno dveh urah spusta nam v dolini sledi zaključek pohoda z malico in pijačo! Zaključek druženja bo okoli 17 do 18 ure.

Organiziran avtobusni prevoz:  

  • Domžale 6.10   
  • Kolosej  6.30  

 

Število mest je omejeno, prijave sprejemamo do petka, 1. septembra ali do popolnitve prostih mest na tej povezavi.