Mladinski center Vič je svoj tretji rojstni dan praznoval v družbi Laure Unuk in Zale Urh, najboljših slovenskih šahistk, s predstavniki Četrtne skupnosti Vič, Gimnazije Vič, Doma Malči Beličeve, URSM, Urada za mladino MOL, predstavniki partnerskih organizacij in podjetja Decathlon. 

Po treh letih delovanja se je mladinski center Vič, v katerem sta moči združila Antonov dom in Zavod Nefiks, dobro umestil v lokalno okolje. Njegovo vrednost prepoznava tudi ČS Vič, ki je podprla idejo o izvedb našega praznovanja njen predsednik g. Danilo Šarič pa se je udeležil tudi simultanega šahovskega turnirja z Lauro Unuk. 

Laura Unuk, slovenska šahovska velemojstrica se je v simultanki pomerila z 10 igralci.

Šah je (namizna) igra za dva igralca

Simultani turnir je predstavljal osrednji dogodek dneva – Laura se je pomerila z 10 igralci naenkrat. Igralci so bili različno stari, “a nobenega igralca ne smem podcenjevati, saj pri šahu igramo proti nasprotnikovim figuram, ne proti osebi, zato nikoli ne gledam na to, koliko star je moj nasprotnik,” je povedala Laura.  

Vsak igralec ima na voljo 16 figur, ki jih lahko uporablja po vnaprej določenih pravilih. Gre za strateško igro, katere cilj je matirati nasprotnikovega kralja. Vsak ima enega kralja, eno kraljico, dva lovca, dva konja, dve trdnjavi ter osem kmetov. Element sreče je v šahu izključen. Zmaga igralec, ki ima boljšo strategijo in bolje ve, kdaj in kako uporabiti posamezno figuro. 

Zala Urh, najperspektivnejša slovenska šahistka je z mladimi odigrala individualne partije.

In če partijo šaha primerjamo z delovanjem našega mladinskega centra

V teh treh letih smo spoznali polje, poznamo figure, ne računamo na srečo – imamo strategijo. Kaj pa je naš cilj? Cilj je, da bi nas še več mladih iz lokalnega okolja in širše prepoznali kot prostor, kjer lahko razvijajo ideje, prispevajo k razvoju družbe ter krepijo vseživljenjske kompetence skozi neformalno učenje. 

 

Karierno delovanje 

Na dogodek smo povabili tudi predstavnike podjetja Decathlon, ki so mladim predstavili karierne možnosti v njihovem podjetju. Ena od naših glavnih naloge je, da preko delavnice, predstavitev, individualnega kariernega svetovanja in dogodkov s podjetji delujemo na področju kariernega razvoja mladih. Gaja in Jasna sta mladim iz prve roke predstavili njuno delo, vrednote Decathlona ter kako pri njih poteka zaposlovanje.  

Praznovanja sta se udeležili predstavnici podjetja Decathlon.

Gremo dalje

S Šahovskimi dogodki bomo v mladinskem centru nadaljevali tudi v prihodnjih mesecih: 

  • 9. aprila, na Dan za spremembe, bo potekal šahovski turnir za mlade, 
  • 10. maja bo potekal šahovski turnir za študentje, 
  • 13. junija pa bo potekal medgeneracijski šahovski turnir za Antonov pokal.

 

Ekipa MC Vič

 

Foto: Janez Kotar in Boštjan Horvat