Z navdušenjem vas vabimo v Računalniški muzej na ogled razstave o digitalni zasebnosti mladih Kaj te briga?! / What’s it to you?!, ki na svež in humoren način odkriva in izpostavlja izzive in priložnosti odraščanja v vse bolj digitaliziranem svetu.

O razstavi
Digitalne platforme in aplikacije ne marajo skrivnosti. Sledijo nam od prenatalnega obdobja do smrti. Pogosto svoje pogoje uporabe zavijajo v zapleten pravni, največkrat le angleški jezik. Danes je skorajda nemogoče in nepredstavljivo živeti analogno. Hkrati pa je upravljanja lastnega digitalnega odtisa vse bolj zahtevno.

Te briga kaj digitalne korporacije obljubljajo in kaj dejansko počno? Kaj pa, če jim po najstniško zaloputnemo vrata in zabrusimo: “Kaj te briga!”?

(Ne)zaupanje mladih v digitalne izdelke
Družbeni mediji, računalniške igrice ter različne učne aplikacije so vsakodnevni spremljevalec večine odraščajočih. Ob intenzivni uporabi pa se odpirajo številne dileme, ki segajo od vprašanj položaja ter pravic mladih v digitalni družbi, njihovi digitalni suverenosti oziroma opolnomočenosti, pa vse do vprašanj o zasebnosti, psihičnem zdravju ter varnosti otrok in mladostnikov.

Potreba po razpravi o preoblikovanju digitalnega sveta
Razstava temelji na podatkih in črpa navdih iz aktualne raziskave o digitalnih pravicah, zasebnosti in zaupanju mladih v delovanje digitalnih platform avtoric Katje K. Ošljak in dr. Rys Farthing Mladi, zasebnost in zaupanje v Sloveniji: utemeljitev potrebe po strožjih predpisih, ter drugih relevantnih študijah o problematiki digitalne zasebnosti. Hkrati pa razstava ustvarja prostor za razpravo, kako bi lahko pravila digitalnega sveta preoblikovali na način, da bi nam vsem omogočila bolj vključujočo, varnejšo in boljšo izkušnjo na sploh.

Otvoritev razstave v četrtek 11. maja ob 18. uri
Na otvoritvi razstave bomo predstavili izsledke raziskave Mladi, zasebnost in zaupanje.

Sledil bo pogovor o pomenu rezultatov in o upodatkovljeni prihodnosti odraščajočih v Sloveniji ter Evropi, v katerem bodo sodelovale avtorici poročila Katja K. Ošljak in dr. Rys Farthing ter dr. Jelena Burnik, vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu.

Zbrane pa bo najprej pozdravila častna pokroviteljica razstave ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh.

 

Vir: Vsak.si