Društvo Žarek upanja v sodelovanju z Zvezo skupin zdravljenih odvisnikov Slovenije (ZSZOS), KZA Aljažev hrib Celje in Društvom zakonski in družinski inštitut Eteos, v torek, 14. februarja 2023 ob 17. uri organizira prvi webinar z naslovom »Kako otroci doživljajo starše, ki imajo težave s pitjem alkohola?«. 


Osrednja govorka bo Nataša Sorko, psihoterapevtka, socialna pedagoginja z več kot desetletnimi izkušnjami na področju psihosocialnega svetovanja.

Svetovna zdravstvena organizacija je za Slovenijo ocenila, da je mokra kultura, kar govori o visoki tolerantnosti glede pitja alkohola in enostavne dostopnosti. Ne mine proslava, kjer se ne bi nazdravljalo s kozarcem rujnega in je pitje alkohola čisto sprejemljivo, celo zaželeno. Mogoče je res pitje ob pomembnih trenutkih zgolj stvar slovenske kulture in dediščine, a je dostikrat zlorabljeno in le izgovor za pitje in opijanje. Malo je tistih, ki pomislijo, da se lahko na takšen način rojevajo alkoholiki oz. da imajo tako le še en razlog več za svoje početje.
 

Alkohol v družini povzroča le trpljenje, kaos in jemlje otroku možnost za normalni razvoj. Grobo rečeno je to zanemarjenje otroka in bi se tej tematiki moralo dajati malo več pozornosti in resnosti. In otrok, kjer je prisoten alkohol in ni nasilja, ima iste osnove kot otrok, kjer je vladalo nasilje. Alkohol je odvisnost, legalna odvisnost, ki je družbeno sprejeta, a osnovo ima enako kot vse ostale odvisnosti, vsa nasilja in disfunkcionalna vedenja in namreč v nepopolnem osebnem razvoju, konfliktnih občutjih, čustveno odsotnih ali preveč prisotnih starših ter slabi samozavesti. Alkohol prekrije občutja negotovosti, sramu, strahu, krivde in razočaranja. In ta dinamika se potem prenaša iz roda v rod.

Otrok bi ob svojih starših moral izoblikovati varno navezanost, moral bi dobiti odgovore na to, kdo je, kam gre, komu pripada, moral bi dobiti občutek, da je del družine, brez enega samega dvoma, da je mogoče posvojen, ukraden ali že kaj. Moral bi dobiti zagotovilo, da bosta starša vedno tu zanj, da ga bosta vedno čutila in bo doma vedno dovolj varno, da se vrne, pove svojo stisko. Moral bi dobiti zagotovilo, da to, kar čuti, misli, doživlja, je prav, ne glede na to, da je njegov pogled na svet drugačen. Moral bi dobiti krila, da poleti korenine, da se vrača, in svobodo, da raziskuje. Moral bi dobiti navodila za uporabo celotne palete čustev. Navodila, kaj je prav, kaj je narobe, kje so meje, kaj je sočutje in kaj naivnost, kaj je iskrenosti do sebe. In predvsem to, da ima vsako dejanje svoje posledice, da je za to potrebno prevzeti odgovornost in ni nič narobe, če se kdaj zmotiš.

Žal so otroci staršev, ki imajo težave z alkoholom, tega oropani. Prav je, da se vsaj v mednarodnem tednu otrok alkoholikov nameni posebna pozornost le njim, pa naj bodo stari pet ali 50 let.
Alkohol je rak rana slovenskega naroda, zato se je Zveza skupin zdravljenih odvisnikov Slovenije (ZSZOS) v sodelovanju z Žarkom upanja, KZA Aljažev hrib Celje in Društvom zakonski in družinski inštitut Eteos odločila, da bo v letu 2023 organizirala serijo webinarjev na različne pereče teme o odvisnosti od alkohola. Prvi tovrstni webinar bo 14. februarja 2023 ob 17.uri na temo, »Kako otroci doživljajo starše, ki imajo težave s pitjem alkohola?«.
Webinar bo potekal preko aplikacije Zoom, prav tako bo potekal prenos v živo na Facebook strani Društva zakonski in družinski inštitutEteos
(https://www.facebook.com/institut.eteos/). Posnetek bo mogoče kasneje tudi pogledati na Youtube kanalu Društva zakonski in družinski inštitut Eteos (https://www.youtube.com/@institutEteos).
Prepričani smo, da je alkoholizem tema, ki jo je treba naslavljati, zato bomo veseli vaše pristnosti na našem webinarju. V kolikor bi želeli aktivno sodelovati, nam na info.zszos@gmail.com, do petka 10. februarja 2023 pošljite prijavo, da vam pošljemo Zoom povezavo na dogodek. 

Vir: https://instituteteos.si/?fbclid=IwAR1Jh7eEOqMnWVgSTE301G6S_ylsloji44HCTBsStiDN_7O7rsWACQvZumw