Informacijska služba ZN na Dunaju (UNIS) obvešča o mednarodnem filmskem festivalu človekovih pravic “This human world 2023”. Osrednja tematika natečaja je Splošna deklaracija o človekovih pravicah, ki bo letos stara 75 let, naslov pa: “75 let človekovih pravic – Kaj pomenijo za vas in vašo/našo prihodnost?”.

Natečaj bo potekal pod okriljem UNIS, Agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Avstriji, glavnega urada mesta Dunaj za evropske in mednarodne zadeve, ter v sodelovanju s šolami v Avstriji, na Češkem, na Madžarskem, Poljskem, Slovaškem, v Sloveniji in Turčiji.

Sodelujejo lahko otroci in mladostniki, stari med 10 in 20 let, tako individualno kot skupinsko. Dolžina filma ne sme presegati treh minut. Filmi se lahko posnamejo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki so mladim na voljo. Uporabijo lahko vse vrste video kamer, tudi fotoaparat ali mobilni telefon. Kratki filmi so lahko kateregakoli žanra.

Prijave na natečaj so odprte do 12. septembra 2023 in morajo biti poslane na e-poštni naslov schulfilmprojekt@thishumanworld.com. Vse prispevke je potrebno predložiti do 10. novembra 2023.

Kratke filme bo pregledala priznana mednarodna žirija. Zmagovalni film žirije bo tudi nagrajen in prikazan v okviru nočnega kina na mednarodnem filmskem festivalu “This human world”, ki bo potekal od 30. novembra do 10. decembra 2023 na Dunaju.

 

Vir: https://unis.unvienna.org/unis/sl/topics/related/2023/thw.html.