v Plesnem Teatru Ljubljana začenjamo s programom Plesni Živžav. Prvi dogodek v tem letu se bo odvil v četrtek, 3. 3. z ogledom predstave Natalije Manojlović Varga: CTRL.SHIFT.ESC. Predstava obravnava probleme odraščanja starejših osnovnošolcev in skozi prizmo najstniškega doživljanja suvereno razpira polje identitete, komunikacije in odnosov v virtualnem ter realnem svetu (Strokovna žirija Zlate paličice 2019). Video-napovednik predstave je dostopen na tej povezaviKer se zavedamo problematike družbenih omrežij in si želimo, da bi delavnica dosegla čim več mladih, se na vas obračamo s prošnjo za delitev delavnice med vašimi člani. 

DELAVNICA
Delavnica po predstavi je namenjena ljubiteljem gledališča ne glede na starost in načrtovana kot voden praktični ogled skozi vsebinske elemente plesno –  gledališke predstave. Potekala bo v dveh delih: v četrtek, 3. 3. (ob 17.00) in v nedeljo, 6.3. (ob 10.00)

Prvi del delavnice bo pogovorni s fokusom na primerjavi dogodkov iz predstave z izkušnjami udeležencev. V nadaljevanju bomo razvili gibalne igre, ki izhajajo iz telesnih manifestacij čustev in govorili o tem, kakšne vsebine nam ponuja splet, kako lahko vpliva na razvoj interesov, estetike, etike in vrednot. Omrežje gradi socialno življenje na osnovi izbranih (CTRL – kontroliranih) vsebin, ki niso pravi odraz oseb, situacij in življenja nasploh. Predstava prikaže nekaj primerov, kako to vpliva na samopodobo in medsebojne odnose, ko se iz privida sveta vrnemo v resničnost (SHIFT – premik). Naslovili bomo tudi vprašanja o tem, kako se lahko počuti oseba, kadar se namišljeni svet ne ujema z realnim? Kako se počuti,  kadar ne izpolnjuje vrednostne kriterije, ki jih zahteva zunanji svet (oboje, virtualni ali resnični)? Kako se počuti, ko je izločena iz socialnega omrežja? In kaj sploh lahko takrat naredi (ESC – pobeg)?

Na delavnici bomo kreirali nov hipotetični scenarij iz resničnih ali namišljenih izkušenj udeležencev. Skozi pogovor bomo poskusili razumeti vzročno posledično povezavo med vedenjem in čustvi v socialnem življenju. Skozi majhno predavanje o fiziologiji čustev pa bomo udeležence popeljali v gibalno vajo, ki izhaja iz čustvenega doživetja. Na ta način bo mali predviden scenarij pridobil svoj uprizoritveni motiv, hkrati pa s pomočjo mehanizma sočutja pomagal tudi odpreti nov vpogled v razvoj samopodob – lastne in tujih.

Drugi del delavnice se bo odvil v nedeljo, 6. 3. ob 10.00. Z Andrejem Štularjem, umetnikom vizualne podobe predstave bomo raziskovali zmožnosti likovnih in vsebinskih motivov, ki jih lahko ustvarimo s pomočjo grafoskopa. Na koncu bo skupina udeležencev z avtorico predstave uprizorila lastni hipotetični scenarij, kot malo plesno gledališko predstavo.