Ljubljana, 8. maj 2023 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 19 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno idejo pomagati pri reševanju okoljskih in družbenih izzivov. Projekt pod okriljem Slovenske agencije za mlade in soorganizatorja Impact Hub Ljubljana v Sloveniji letos poteka že tretjič. Vsi mladi, ki imajo svojo socialnopodjetniško idejo že oblikovano, jo lahko na tekmovanje prijavijo do 9. junija 2023 do polnoči.

Po Sloveniji so se že začeli odvijati različni dogodki in delavnice o socialnem podjetništvu, ki mladim pomagajo pri spoznavanju socialnega podjetništva in razvoju lastne socialnopodjetniške ideje. Zaradi podpore partnerjev so bili vsi dogodki za udeležence brezplačni.

Tudi v mesecu maju pripravljamo nekaj izobraževalnih dogodkov:
23.–24. maj 2023 – Social Impact Training v prostorih Impact Huba Ljubljana,
26.–27. maj 2023 – Social Impact Weekend v prostorih Mladinskega centra v Novem mestu.
Več informacij in prijave najdete na tej povezavi.

Pretekli teden so se odprle prijave za nagrado Social Impact Award Slovenia 2023, ki bodo odprte vse do 9. junija 2023 do polnoči. Svojo socialnopodjetniško idejo
lahko prijavi ekipa (ali posameznik), člani katere so stari od 15 pa do vključno 29 let.
Idejo prijavijo prek te povezave.

Izmed vseh prispelih prijav bo strokovna žirija izbrala ekipe z najbolj inovativnimi idejami in 19. junija razglasila finaliste Social Impact Award 2023, ki se bodo s tem uvrstili v drugi del projekta (Incubation Phase), v okviru katerega bodo ob okrepljeni strokovni podpori mentorjev svojo idejo razvijali in nadgrajevali.

Septembra bo sledilo vseslovensko glasovanje za najboljše socialnopodjetniške ideje, oktobra pa osrednji dogodek programa – podelitev oziroma t. i. Award Ceremony, v okviru katere bodo nagrajene štiri ideje.
Zmagovalci bodo prejeli 1500 EUR začetnega kapitala, dodatno mentorsko podporo, praktične nagrade in brezplačno udeležbo na globalnem srečanju vseh zmagovalcev Social Impact Award po svetu.

Ana Belac, vodja SIA Slovenia, je ob tej priložnosti povedala: »Že tretje leto zapored želimo v Sloveniji s programom Social Impact Award mlade spodbuditi k podjetniškemu razmišljanju o družbenih in okoljskih izzivih v našem okolju. Prijava takšne ideje lahko mlade popelje prav v začetek njihove poslovne poti s pomočjo SIA inkubacijskega programa. Mlade bi želela pozvati, da se tudi samo vključijo v program, ki jim lahko prinese veliko izkušenj in novih poznanstev. Veselim se odkrivanja letošnjih idej mladih in s tem nove generacije mladih podjetnikov programa SIA v Sloveniji!«

O projektu Social Impact Award
Social Impact Award (SIA) je največja evropska skupnost mladih socialnih inovatorjev, ki išče odgovore na zahtevne lokalne in globalne družbene izzive. Ustanovljena je bila leta 2009 na Dunaju in danes združuje že več kot 40.000 mladih iz 28 držav. Prisotna je v večjem delu Osrednje in Vzhodne Evrope ter posameznih državah Afrike in Azije. V okviru projekta organizira dogodke za ozaveščanje o socialnem podjetništvu in razvijanju potrebnih kompetenc ter nudi okrepljeno mentorstvo in mreženje s strokovnjaki. Najobetavnejše podjetniške ideje prejmejo nagrado Social Impact Award, ki predstavlja neposredno finančno podporo. Primeri uspešnih socialnopodjetniških idej preteklih let so zbrani v Knjižnici navdiha.

Kaj so glavni cilji projekta SIA?

  • Ozaveščanje: Predstavitev socialnega podjetništva kot smiselne karierne poti.
  • Izobraževanje: Razvoj kompetenc mladih za uspeh v socialnem podjetništvu, vključno z ustanovitvijo socialnega podjetja.
  • Podpora: Nudenje strokovne podpore, inkubacija in možen začetni kapital.
  • Skupnost: Mreženje s podjetniki in strokovnjaki, povratne informacije ter iskanje sinergije za razvoj.

Vse informacije in prijavnica so dosegljive na spletni strani projekta http://slovenia.socialimpactaward.net

Zadnji rok za oddajo prijave za nagrado Social Impact Award je 9. 6. 2023 do 23.59.

V Sloveniji je več kot 300.000 mladih, ki imajo ogromen potencial za družbene spremembe. Spodbudimo jih k prijavi in podprimo razvoj naslednje generacije uspešnih socialnih podjetnikov!

Facebook / Instagram / Linkedin / YouTube / socialimpactaward.net 

 

O Agenciji za mlade (SLOAM)

Agencija za mlade (SLOAM) je nevladna neprofitna organizacija v javnem interesu s statusom organizacije za mlade. Z razvijanjem in izvajanjem programov mlade med 12. in 30. letom starosti spodbuja k aktivnemu državljanstvu in družbeni odgovornosti ter omogoča njihovo osebno rast. Svoje poslanstvo uresničuje s sodelovanjem in organizacijo različnih mednarodnih projektov, med katerimi sta tudi program Evropske mladinske kartice, ki slovenski mladini omogoča koriščenje popustov in ugodnosti na področju mobilnosti, kulture, prenočevanja, športa, neformalnega izobraževanja in raznih storitev, ter Global Shapers Community Koper, ki združuje najobetavnejše mlade socialne podjetnike iz regije.

sloam.si / Facebook / Linkedin

 

O Impact Hubu
Impact Hub Ljubljana je skupnost socialnih podjetnikov in inovatorjev, ki jih vodi želja po spreminjanju našega okolja na bolje. Ustvarja co-working prostor in pospeševalnik za podjetnike, ki želijo s svojim delom imeti pozitiven vpliv na svet, pri čemer sodeluje s podjetniki, vlagatelji, organizacijami in javnim sektorjem. Tako ljudi, željne sprememb, povezuje s tistimi, ki jim jih lahko pomagajo doseči, ter ustvarja pravičnejše okolje za vse ljudi in planet.

Spletna stran / Facebook / Linkedin

Vir: SIA Social Impact Award Slovenia