Zavod Modri december je bil uspešen pri prijavi na razpisu Erasmus + Mladinske izmenjave in je tako pretekli teden izjemno uspešno zaključil prvo mednarodno mladinsko izmenjavo oseb z avtizmom. Na mednarodni izmenjavi “I have autism, so what” je sodeloval tudi Zavod Nefiks. 

Mladinska delavka Martina Mrakovčić je organizacijo podprla že v času prijave, saj sta z direktorico zavoda, Patricijo Lovišček, sodelovali v Mladinskem EPI centru Piran. Po uspešni prijavi se je ekipi mladinskih delavcev pridružila še Nives Felić, ki je na izmenjavi sodelovala kot spremljevalka mladih in mladinska delavka. Organizacijo bomo podprli tudi v času priprave poročila in pri razširanju rezultatov. 

V Hiši mladih v Ajdovščini se je konec avgusta spoznalo in družilo 10 mladostnikov, 6 iz Latvije in 4 iz Slovenije. Skozi različne delavnice in metode neformalnega učenja so uspešno razvili različne kompetence. Komunikacija je sicer potekala v angleškem jeziku, vendar so udeleženci veliko pozornosti namenili tudi učenju slovenskega oziroma latvijskega jezika, ki so ga spoznali tudi preko glasbe.

Kot so povedali številni udeleženci gre za izjemno priložnost, kjer se lahko v prijetnem okolju podružijo in veliko naučijo. Da je taka izmenjava ključnega pomena, pa potrdi tudi latvijska asistentka Paula Lozda: “Ker je za otroke in mlade z avtizmom komunikacija in druženje z vrstniki ter včasih tudi z odraslimi kar težka, je taka izmenjava v vseh pogledih zanj izredno pomembna. Tako se povežejo, družijo, pogovarjajo in najdejo pot za stike z ljudmi.”

Navdušenja pa ni skrivala niti vodja Zavoda Modri december Patricija Lovišček: “Mednarodne mladinske izmenjave so izjemno pomembne za vse mlade v našem okolju. Za osebe z avtizmom ima to še dodaten pomen, saj imajo manj priložnosti za udeležbo na takih dogodkih. Prinesejo jim nove izkušnje, poznanstva, prijateljstva in širijo obzorja.” Prepričana je, da je to zares dobra izkušnja za vse mlade, ki se jih udeležijo. Z vso ekipo strokovnih delavcev in prostovoljcev je izredno zadovoljna ter z upanjem zre v prihodnost takega projekta: “Glede na to, da je bila to naša prva izmenjava, smo v ta projekt vstopili z veliko pričakovanji in neznankami, saj nismo vedeli kako se bo izšla. Te dni, ko smo ga zaključili lahko rečem, da se je izšlo vrhunsko. Pridobili smo dragocene izkušnje, imeli smo se lepo in bili smo povezani. Veliko smo se naučili, tudi z razlogom, da se pripravimo na novo izmenjavo in prijavo, kjer upamo, da bomo izbrani.”

Tudi za mladinske delavce iz Zavoda Nefiks je bila izmenjava edinstvena in upamo, da bomo lahko v prihodnosti še kdaj sodelovali na tovrstnih aktivnostih in mladim z manj priložnostmi omogočili tovrstne mednarodne izkušnje.