V MC Vič že drugo leto pripravljamo akcijo participativnega proračuna za mlade.

V lanskem letu smo v MC Vič prvič predstavili in izvedli idejo participativnega proračuna za mlade. Kot mladinski center želimo odgovarjati na potrebe mladih in uvedba participativnega proračuna se je izkazala kot možnost neposrednega dialoga in uresničitve idej mladih v praksi. Mlade udeležence smo pozvali k predložitvi svojih idej, s katerimi bi sami izboljšali naš Mladinski center. Odzivi so bili odlični, izbrani projekti pa so našli svoje mesto pri uporabnikih. Več lahko prebereš v tej objavi. 

V lanskem letu smo sredstva participativnega proračuna za mlade namenili trem projektom, ki so jih prijavili mladi izvolili pa člani Sveta mladih MC Vič. Izvolili so tri projekte: 

  • nogometni dresi 
  • mreža za koš 
  • animatorske majice 

Mladi so bili nad participativnem proračunom navdušeni – kot smo brali v letni evalvaciji:  

  • “Participativni proračun nam je prinesel nove drese, vse pohvale vodji MC VIČ Boštjanu Horvatu.”
  • “V skupini že razmišljamo kaj bi lahko dobili prek participativnega proračuna prihodnje leto.”
  • “Participativc je zakon!”

Z evalvacijo prvega razpisa participativnega proračuna smo potrdili, da so tudi naši uporabniki polni svežih idej, ki jim želimo tudi v prihodnje prisluhniti in realizirati.

Eno izmed glavnih vodil mladinskega dela je opolnomočenje mladih za aktivno participacijo na različnih področjih. Mlade želimo spodbujati k razvoju lastnih idej in uresničevanje le-teh in jim ponuditi dejanske možnosti pri sooblikovanju našega skupnega prostora, kar smo lahko uresničili z participativnim proračunom. 

Tako smo mladim dali tudi finančne možnosti, da sooblikujejo naš prostor in jim pomagali pri uresničevanju lastnih idej. Ker želimo s tem spodbujati tudi proces načrtovanja porabe sredstev smo oblikovali pravila in kriterije za sodelovanje in izbiro projekta.

Zato tudi letos ponavljamo prakso participativnega proračuna, za kar je že znana okvirna časovnica, po kateri bomo zbirali predloge, načrtovali proces glasovanja in realizacije idej. 

Časovnica: 

Marec: Širjenje ideje o participativnem proračunu

April: Izide poziv za sodelovanje pri PP

Maj: Sprejemamo ideje za PP

Junij: Volilni postopek, objava izida in realizacija projektov

 

S katero idejo pa bi ti izboljšal_a naš prostor? 😉 Sporoči nam na mc.vic@nefiks.si