Polona Dominik je socialna pedagoginja, danes kot laiška misijonarka v glavnem mestu Etiopije – Adis Abebi – v don Boskovskem centru dela z dečki, ki prihajajo z ulice. V dnevnem centru poučuje fante, ki prihajajo iz ulic glavnega mesta, njeno delo pa je vse prej kot monotono – vsak v centru namreč poprime za delo, ki je potrebno. Tako se je v svojem času tam priučila tudi dela medicinske sestre, skrbi za skladišče, piše blog in širi dobro besedo tudi v Slovenijo.

Na spletnem dogodku zadnje sobote v Januarju smo jo spoznali tudi mi. Opisovala je, kaj jo je pripeljalo do Afrike in misijonarskega dela in nam pripovedovala o svojem delu z otroki. Svoj poklic je začutila že kot mlada dijakinja in kasneje študentka socialne pedagoginje. Po končanem študiju v Ljubljani je nekaj časa delovala kot mladinska delavka in vzgojiteljica, kasneje pa jo je delo odpeljalo k delu z mladimi v Afriko – najprej v Kenijo in kasneje v Etiopijo, kjer deluje že tretje leto. Zaupala nam je, da je hvaležna, da je ostala vztrajna v svoji poklicanosti, kar se ji danes obrestuje, saj opravlja delo v katerem je našla zadovoljstvo –socialno ogroženim mladim nudi svojo pomoč pri zagotavljanju boljših možnosti. 

Mnogo mladih se v želji po boljšem življenju v Etiopiji (kot tudi mnogih drugih državah sveta) preseli iz domačega podeželja v glavna mesta. V zadnjih letih problem brezdomnih mladih na ulicah Addis Ababa strmo narašča. Predvsem fantje na ulicah za vsakodnevno preživetje prosjačijo ali prodajajo, čistijo in se poskušajo preživeti. Vzgojitelji in učitelji šole don Bosca jih želijo v čim večji meri vključiti v izobraževanje in jim na ta način ponuditi boljše priložnosti. Fante lahko sprejmejo v dnevni center in dom don Bosco, ki deluje malo izven glavnega mesta. V centru lahko mladi živijo in se izobražujejo na osnovni ali poklicni stopnji – pridobivanje poklica je za mlade še posebej aktualno. V centru se skozi dnevno življenje v skupnosti mladi fantje s pomočjo vzgojiteljev učijo opravljati poklic (kovinarja, usnjarja,…). Spremljajo jih vzgojitelji, kot Polona, in jim pri tem pomagajo.

»Nogomet je igra vseh otrok sveta« je odgovorila, ko smo jo vprašali, kaj najraje igrajo mladi v centru don Bosca. Življenje v centru je zelo preprosto, mladi so veseli, saj lahko hodijo v šolo in dnevni center, kjer najdejo stabilno okolje in dobre ljudi. Polona se v Etiopijo vrača konec meseca in ker ima še prostor v zakupljeni prtljagi smo se v Mladinskem centru Vič odločili, da ji tega pomagamo zapolniti 😊

Na tem mestu se obračamo na vse, ki imate doma raznorazne igre (fantje uživajo pri sestavljanju, zato zbiramo sestavljanke (ki so lahko tudi čisto enostavne), legokocke in druge igrače s katerimi si lahko popestrijo dni) ali pa šolski material (kot so zvezki, vadnice ali pisala), ki jih sami ne potrebujete več. Te bomo zbirali do 15.februarja!

Material nam lahko prinesete ali pošljete na naslov Zavoda Nefiks:

Zavod Nefiks
Ob dolenjski železnici 12,
1000 Ljubljana

Ali pa nas pokličete na številko: 040 698 915 in se kako drugače dogovorimo za prevzem.

 
 

O Poloninih izkušnjah lahko berete na njenem spletnem blogu .

Več o življenju v centru don Bosco pa lahko slišite v videoprispevku.