V letošnjem letu smo na Zavodu Nefiks in v Mladinskem centru Vič med preživljanjem časa v karanteni veliko razmisleka vložili v to, kako mladim omogočiti, da svoje kompetence pridobivajo preko spleta. Organizirali smo delavnice, krajše tečaje in srečanja, s katerimi smo  predstavljali vsebine kariernega razvoja in ustvarjali priložnosti za mlade, kjer lso lahko pridobivali nove kompetence, ob tem pa širili svojo socialno mrežo – preko spleta. Med temi ni manjkalo niti učenja novih jezikov.

Sredi aprila nas je po priporočilu Erasmus praktikanta Alberta kontaktirala Federica. Federica je Sicilijanka, študentka lingvistike in medkulturnih študij. Na nas se je obrnila s prošnjo za opravljanje svoje študijske prakse – poučevanja italijanščine na Zavodu Nefiks. Zaradi epidemioloških razmer smo se odločili, prične s poučevanjem kar na KAMC`u (kamc.mreza-kroj.si). Skupina se je srečevala dvakrat tedensko v aprilu in maju. Na Zavodu Nefiks smo ji pri delu nudili mentorsko pomoč in oporo, izhajajoč iz metod mladinskega dela.

Ker se dobro zavedamo, da je doseg preko spleta sicer veliko večji, informacije pa še vseeno bolj učinkovito podajamo v živo preko interakcij in z uporabo vseh prvin našega sporazumevanja, smo skupaj s Federico obili idejo, da se z udeleženci srečamo tudi v živo. Epidemiološke razmere so nam to dopustile v koncu junija in tako smo se med 26 – 29. 6. odpravili na Tabor italijanskega jezika in kulture.

Glavni namen tabora je bil, da se udeležencem na taboru preda osnove italijanščine, s katerimi smo jih želeli spodbuditi za učenje novega tujega jezika. Poleg tega pa predstaviti bogato kulturo naših sosedov. To smo spoznavali preko skupnih aktivnosti, ki jih je pripravila Federica, in kombinirali z metodami mladinskega dela, na katerih sloni delovanje Zavoda Nefiks in Mladinskegega centra Vič.
Na tabor smo se odpravili v soboto zjutraj in iz Ljubljane na slovensko obalo pripeljali udeležence. Skupaj smo se namestili v slikovitem Piranu, kjer smo spali in pripravljali zajtrke. Delavniški del tabora je potekal v prostorih Mladinskega EPI centra Piran – v enoti Lucija. Poleg učenja osnov italijanščine smo skupaj kuhali, spoznavali italijansko glasbo in klepetali o tem, kako živimo v sosednjih državah. Igrali smo in se kopali v morju, zvečer pa vsi skupaj navijali na nogometni tekmi.
Skupaj z udeleženci smo zaključili, da je bil to odličen začetek poletja in uvod v italijanski jezik, ki ga bomo gojili še v prihodnje!

Udeleženci so prispevali nekaj vtisov:

»Our Italian camp was amazing. It was an exchange between Slovenian culture and Italian culture. I had the chance to meet kind people that were eager to learn more about my country. And I learned a lot about this beautiful country too. With the background of beautiful cities such as Piran, Lucija, and Portorose. People here are so sweet that it feels like home. Every time I come back to Slovenia it’s like a breath of fresh air! I would do this experience again 3.000 times!«

Federica, predavateljica na italijanskem taboru

»To je bil odličen uvod v Italijanščino, ki se mi je vedno zdela veliko bolj zakomplicirana 😀 Na taboru smo dosegli ravno pravo razmerje učenje in počitnikovanja. Komaj čakam naslednjega!«

Vesna, mladinska delavka v Mladinskem centru Vič

»Na slovenskem primorju, smo, v času, ko obala še ni bila v popolnem razcvetu turizma, s Federico tri dni okušali italijansko kulinariko, jezik in kulturo. Sicer je bilo vikend učenje jezika jasno prekratko za osvojitev vsega znanja, ki bi si ga udeleženci sicer želeli. Vseeno pa je Italijanski tabor trajal dovolj časa za oddih. To priložnost izkoriščam še za krajši samospev. S Federicino pomočjo sem kot čista začetnica osvojila osnovno razumevanje italijanščine, ob tem pa uživala v obilici odlične pice! – È stato bello!«

– G. U.