Kako se pripraviš na prihajajoče informativne dni?

Bližajo se informativni dnevi. Kdaj in kako jih letos lahko obiščemo? 

Informativni dnevi so v slovenskem šolskem prostoru stalnica že nekaj let. Na teh se več tisoč bodočim dijakom in študentom, po celi Sloveniji, vsako leto ponudi prvi vpogled v izbrane srednje šole in fakultete (pa tudi dijaške in študentske domove). Posamezne šole in fakultete predstavljajo svoj učni program in nabor aktivnosti, poleg tega pa predstavijo tudi svoje zaposlene in dragocene izkušnje študentov in dijakov. Letošnji informativni dnevi bodo, v luči aktualnega dogajanja, potekali preko spleta – šole, univerze in fakultete so za bodoče dijake in študente pripravile spletne informativne dni, ki se jih udeležiš preko Zooma ali drugih platform in na katerih boš spoznal_a tudi trenutno realnost izobraževanja, ki tudi za vse dijake in študente trenutno še poteka na daljavo. 

Spletne informativne dni letos lahko obiščeš v petek, 12. 2. ali soboto, 13. 2. 2021. Povezave do predstavitev in aktivnosti bodo priskrbele posamezne šole in fakultete, zato pozorno spremljaj njihove spletne strani ali družbena omrežja.

Prihajajoče informativne dni lahko bolje izkoristiš za pridobivanje vseh želenih odgovorov, zato pa se je nanje že pred tem potrebno dobro pripraviti. Gre za enkratno priložnost mešanja med občinstvo mladih, ki jih zanimajo podobne šolske ali študijske smeri ter se jim po glavi porajajo podobna vprašanja kot tebi. Na vsakem posameznem obiskovalcu pa je, da v času obiska šole (četudi je to spletno) ne ostane le tihi opazovalec, pač pa se angažira, postavlja vprašanja in se na tak način bolje informira – kar olajša tvojo odločitev. Če želiš obiskati več spletnih predstavitev, se dobro organiziraj in si že pred petkom pripravi svojo časovnico obiskov, ki jih želiš opraviti (še namig: uram dodaj še povezave).

Kako se lahko še bolje pripraviš na informativne dni

Že pred obiskom informativnega dneva si lahko zastaviš (vsaj) tri pomembna vprašanja, s katerimi se lažje orientiraš na predstavitvenih srečanjih: 

  1. Katere šole ali fakultete želim obiskati?

Preglej seznam vseh srednjih šol ali fakultet (in visokih šol) in upoštevaj tudi aktualen Razpis za vpis, ki ga lahko najdeš na koncu prispevka.

  1. Vprašanja, ki jih želim zastaviti?

Veliko informacij o študijski smeri ali srednji šoli je dostopnih na spletnih straneh šol/fakultet, zato te dobro preglej. Zagotovo pa se ti porajajo tudi vprašanja, na katera še niso odgovorili. Ta si je vredno zapisati in jih postaviti v živo na informativnem dnevu – glasno postavljanje vprašanj je zelo dobrodošlo, saj tako odgovoriš tudi mnogim drugim, ki teh ne želijo zastavljati sami. Letos boš gotovo imel tudi možnost, da vprašanja zastaviš preko klepeta ali v naprej preko e-pošte.

Na Zavodu Nefiks so pripravil nabor »premetenih« vprašanj, ki jih lahko zastaviš na informativni predstavitvi in tako dobiš boljši vpogled v izobraževalno realnost institucije, na katero se odpravljaš.
Pomembno je tudi opozorilo, da pri prejemanju vseh informacij ostajaš kritičen, informacije lahko preveriš z vprašanji v živo, saj »papir prenese vse«.

  1. Kaj mi je poleg izobraževanja še pomembno na šoli ali fakulteti?

Takšna vprašanja so posebej relevantna, kadar se odločamo med dvema šolama ali fakultetama, ki nudita podoben izobraževalni program. Na informativnih dneh (pa tudi spletnih straneh) boš izvedel_a, da se šole in fakultete razlikujejo tudi po neformalnem delu programa, ki vključuje obšolske ali obštudijske dejavnosti, ki se jih lahko udeležiš in pri katerih spoznavaš nove prijatelje, pridobivaš pa tudi nova znanja in kompetence.

V petek in soboto (12. in 13. 2.) potekajo tudi spletni informativni dnevi za dijaške in študentske domove, kjer dobiš informacije o subvencioniranih možnostih bivanja v času šolanja ali študija. Na tem informativnem dnevu lahko dobiš prvi vtis vsakdanjega življenja v domu, spoznaš zaposlene pedagoške delavce in se povežeš z mladimi, ki tam že bivajo. Tudi ti bodo letos potekali preko spleta, preveri spletne strani ali družbena omrežja domov, ki te zanimajo in se prijavi na njihove predstavitve.

Po informativnih dneh

Videl_a boš, da na informativni dan prihaja veliko število mladih in zna se zgoditi, da na vsa vprašanja ne boš dobil_a odgovorov. Ta lahko po informativnih dneh nasloviš na e-naslove posameznih šol, pa tudi dijakov ali študentov, ki jih boš spoznal_a. S tem namenom tudi v MC Vič pripravljamo karierne dni, na katerih se nam v bolj sproščenem okolju predstavljajo osebe s študijskih smeri ali poklicnih področjih, ki vas zanimajo. V bolj osebnem srečanju s študenti in zaposlenimi lahko zagotovo dobite nove, uporabne informacije, ki vam bodo pomagale pri odločitvi. 

Pred informativnimi dnevi si poglej še objavljena razpisa za vpis za prihajajoče šolsko/študijsko leto:

Srečno! 

 

 

Vesna Strlič,

Koordinatorka dejavnosti v MC Vič