Če članek otvorimo s suhoparno definicijo lahko rečemo, da je samostojni podjetnik fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost.

Z drugimi besedami – podjetnik organizira in vodi dejavnost ali podjetje z namenom doseganja dobička. Za to navadno definicijo leži zanimivo dejstvo in sicer, da je le malo ljudi, ki so zares lahko podjetniki. Biti podjetnik namreč vključuje kar nekaj lastnosti. Med branjem članka lahko sproti preveriš, ali katere izmed njih veljajo tudi zate. Ena najpomembnejših lastnosti, ki je skupna večini podjetnikov je predvsem, da so pogumni. Posameznik, ki se odloči za podjetništvo, se odloči za pot polno tveganja namesto varne zaposlitve in varnega plačila. Za tovrstno odločitvijo lahko stoji inovativnost ali pa talent, za katerega je bodoči podjetnik (skoraj) prepričan, da bo z njim uspel. Podjetnik ima torej skoraj vedno nekaj tisto, kar ga loči od povprečja.

Poleg določenih osebnostnih lastnosti pa za podjetnika skoraj nujno, da je odprt za nove strani in ni omejen s tradicijo. To pomeni, da nima zadržkov in ga ne ovira razmišljanje o tem, kaj si drugi mislijo o njem. Resnici na ljubo je podjetnik tudi velikokrat oseba, ki zna biti sebična in tekmovalna. Zase namreč želi le najboljše, na svoji poti pa je prodorna in gre preko vsega. Ovire na svoji poti premaguje z močno voljo, odločnostjo, energijo in smislom za ustvarjalnost. Poleg tega podjetniki veljajo za osebe, ki se le stežka prilagajajo obstoječim sistemom in s težavo priznavajo avtonomijo nad sabo. So torej osebe, ki želijo delati po lastnih pravilih in načelih, ravno slednje pa je velik dejavnik da se odločijo za ustanovitev lastnega podjetja. lahko bi rekli, da je neodvisnost ena izmed najmočnejših potreb podjetnikov. Pri tem je omembe vredno tudi to, da so podjetniki dobre vodje drugim, imajo samozavest in cilj oziroma potrebo po dosežkih.

Ena izmed pomembnejših lastnosti podjetnika je intuicija. Ta je pomembna predvsem pri sprejemanju odločitev, saj je sprejemanje pomembnih in hitrih odločitev ena bistvenih lastnosti podjetništva. Pomembna je tudi percepcija, sposobnost zaznavanja priložnosti in samoiniciativa. Ne smemo pa pozabiti še na samokritičnost, natančnost, fleksibilnost in optimizem.

Uspešni podjetniki imajo vselej različne psihološke značilnosti, prihajajo iz različnih družinskih okolij, imajo različne delavne izkušnje in so različno izobraženi. Vse to onemogoča neko splošno določitev profila, vselej pa se različne teorije strinjajo, da imajo podjetniki določene psihološke značilnosti, po katerih se razlikujejo od ostalih.

Si se v katerih izmed njih našel tudi ti? Ali zate velja, da si oseba z vizijo, osebnostjo in karizmo, ter znaš pritegniti in navdušiti ljudi? Če je tvoj odgovor da, potem ti svetujemo, da zgrabiš priložnost in izkoristiš svoj potencial. Kako začeti svojo podjetniško pot pa boš izvedel na projektu Nefiks karierne rešitve. Stay tuned.

Viri: