V prispevku ti predstavljamo razloge, s katerimi ti želimo predstaviti zakaj je LinkedIn platforma tako zelo pomembno orodje za iskanje zaposlitve in lastno predstavitev na trgu dela. Predstavlja tvoj spletni življenjepis, ki raste s tvojimi izkušnjami in ti poleg profesionalne samo-predstavitvene vloge lahko nudi tudi vir novic in priložnosti, ki se nanašajo na tvoja karierna zanimanja.  

LinkedIn je največja spletna profesionalna mreža, ki jo uporablja že okoli 740 milijonov uporabnikov iz več kot 200 držav. Je socialno omrežje, ki ima za razliko od drugih, pomembno razlikovalno lastnost – zasnovan je na način, da je njegova uporaba omejena na predstavitev vaših profesionalnih interesov in izkušenj.  

Je spletni življenjepis in vizitka

Profil na LinkedIn-u je zastavljen kot življenjepis. Vsebuje bistvene podatke za delodajalca kot so: ime in priimek, povzetek vašega delovanja, kronološko navedbo delovnih izkušenj, prostor za opis priznanj in dosežkov, priporočilna sporočila vaših poznanstev in izpostavlja vaše kompetence. Predstavljen nabor informacij, ki je posodobljen in aktualen je odličen vir informacije za bodočega zaposlovalca, ki si lahko na podlagi tega želi stopiti v stik z vami.  

Poleg tega lahko vaš profil prilagodite vašim interesom in se čim bolj celovito prikažete z referencami kolegov, spletnimi povezavami do preteklih delovnih mest in tudi delitev osebnih prepričanj, hobijev in ciljev.

Lahko služi kot vaša profesionalna blagovna znamka

LinkedIn lahko postane vaš socialni profil, s katerim se predstavljate v profesionalnem okolju. Deluje ko ostala družbena omrežja na način, da lahko s preprostimi triki povečaš svojo prepoznavnost v spletu. To pomeni, da se lahko vaš profil prikaže ob Google iskanju, saj v profil vpišete svoje interese in (kot drugje) tudi tukaj uporabljate ključnike, po katerih ste prepoznavni.

Celovitejši način predstavitve sebe lahko LinkedIn delodajalci uporabijo kot bazo in vir za iskanje kandidator za zaposlitev. To uporabljajo kadrovske agencije v Sloveniji in tujini. Nekatera podjetja iščejo bodoče zaposlene na LinkedInu, še preden javno objavijo oglas za prosto delovno mesto.

Mreženje

Kot lahko bereš v članku o “networkingu” je pri iskanju zaposlitve mreženje ključnega pomena. LinkedIn omogoča enostavno povezovanje s strokovnjaki v vaši panogi, zdajšnje in prejšnje sodelavce in širšo mrežo ljudi, s katerimi delite profesionalne interese. Omogoča povezovanje in iskanje priložnosti v mednarodnem okolju (nasvet: za to pripravi svoj profil v angleškem jeziku).

Zaposlitvene priložnosti

LinkedIn vas obvešča o novih zaposlitvenih priložnostih v vaši panogi. Na delovna mesta se lahko prijavljate preko razpisa in življenjepis naložite kar preko LinkedIna, lahko pa vas razpis vodi neposredno na spletno mesto podjetja. Zaposlitev iščete tudi z uporabo ključnikov in lokacije, raziskovanjem podjetij in preko povezovanja z njihovimi zaposlenimi. Nemalokrat se zgodi, da uporabnike LinkedIna poiščejo kadrovski agenti sami in jim pošljejo poziv za sodelovanje.

Torej – začnite urejati svoj profil, se povezovati s kolegi iz vašega profesionalnega področja. Pri tem pa je pomembno, da predstavljate tudi svoje neformalno pridobljeno znanje. Kako? belezi.si! 

Viri:

–        https://www.topresume.com/career-advice/should-you-create-a-linkedin-profile

–        https://www.job-hunt.org/resumes/linkedin-replacing-resumes.shtml

–        https://cv-nation.com/blogs/news/should-your-linkedin-profile-be-the-same-as-your-cvresume

–        https://about.linkedin.com/

–        Slika: