Uporaba marihuane med mladimi – pasti zasvojenosti

V Mladinskem centru Vič v novembru obeležujemo Mesec preprečevanja zasvojenosti. Že lansko leto smo se v tem času združili z Zavodom Pelikan – Karitas, letos pa to prakso nadgrajujemo s sodelovanjem s programom Skupnosti MOST http://www.skupnosti-most.si/, v sklopu katerega je dr. Perko tudi koordiniral reintegracijo odvisnikov v programu Skupnost Srečanje. Naša ciljna skupina v mladinskem delu so mladi, ki so zaradi tveganih vedenj v mladosti dovzetni za razvoj zasvojenosti. Te naslavljamo mladinski delavci in z mladimi delimo prostor debate o teh. V letošnjem letu se osredotočamo na uporabo drog pri mladih, k nam pa vabimo strokovnjaka s področja, dr. Uroša Perka. Ta bo z nami spregovoril o povezavi med marihuano, duševnimi motnjami in nasiljem, ki jih zaznava tudi v svoji klinični praksi. Predstavil bo tuja in svoja spoznanja s tega področja in obravnaval tematiko marihuane kot resne droge, z resnimi posledicami.

Več o delu dr. Uroša Perka na tem področju lahko preberete v kolumni z naslovom Marihuana – mehka neškodljiva droga ali nedovoljena droga z resnimi stranskim učinki.  Dostopna je na:  https://www.lokalne-ajdovscina.si/article/2021091514085412/kolumna_marihuana__mehka_neskodljiva_droga_ali_nedovoljena_droga_z_resnimi_stranskimi_ucinki_/

Zakaj naslavljamo ravno to področje?

V današnjem svetu smo podvrženi mnogim substancam, med katerimi je tudi marihuana. Pojavlja se kot privlačna droga za mlade, na kar kažejo tudi rezultate mednarodne raziskave HBSC 2018, ki prinašajo vpogled v stanje na področju zdravja in z zdravjem povezanimi vedenji, med slovenskimi 11- ,13- , 15- in 17- letniki. Raziskava je pokazala, da je konoplo poskusilo velik odstotek vključenih mladostnikov, med temi petina (20, 6 %) 15- letnikov in manj kot polovica 17- letnikov. Taki podatki kažejo na to, da gre za popularno drogo. Med drugim je mladim kljub temu, da je nelegalna, široko dostopna in cenovno dokaj ugodna.

O tem, kakšne posledice za mlade prinaša uporaba marihuane, povezave z duševnim zdravjem in nasiljem in težavami z zdravljenjem zasvojenosti na tem področju bomo spregovorili v dogodkih, ki jih pripravljamo v novembru. Med dogodki najdeš povabilo na predavanje za mlade in vabilo na posvet za mladinske delavce s tem naslovom. Na spodnjih povezavah najdete dva dogodka, ki se jima lahko pridružite preko spleta: 

Se vidimo!